Vikt och diabetes

Min viktresa

I Januari 2012 så vägde jag 116 kilo och var typ 2 diabetiker. Jag följde alla rekommendationer som vården hade och åt enligt tallriksmodellen. Detta ledde till det så kallade ”naturalförloppet” för diabetiker. Dvs att man blir lite sjukare varje år. Men jag följde ju det mina läkare sa och man tror ju att dom skall veta bäst. Under denna tid tog jag 15 enheter insulin till frukost, 10 enheter till lunch och ca 15 till middag. Förutom detta tog jag 28 enheter nattinsulin.

Under hösten 2011 så började jag få influenser från lite andra personer och gjorde ett par experiment med mat och mina blodsockervärden. Dessa experiment var positiva och fick mig sakta men säkert att fundera på om jag skulle göra detta mer permanent.

Den 9 Januari 2012 så bestämde jag mig till slut att jag skulle förändra min kost. Jag tog direkt bort mitt måltidsinsulin och 5 dagar senare tog jag bort mitt långtidsinsulin.

Vad hände? Jo mina blodsockervärden blev perfekta och jag började tappa i vikt. Idag 10 månader senare så väger jag strax under 91 kilo och jag behöver fortfarande inte någon medicin för diabetes. Jag har också tagit bort den medicin jag hade för blodtryck, den behövs inte längre.

Hur har jag då lyckats med detta? Jo genom lågkolhydrat kost, eller som det populärt kallas LCHF.

Jag skulle vilja introducera ett nytt begrepp som inte finns ännu, nämligen kolhydratintolerant. 

Vi har ju alla hört om personer som är glutenintoleranta eller laktosintoleranta. Men vi diabetiker är egentligen kolhydratintolleranta. Och då är det ju ganska konstig att man rekommenderar oss att äta det som våra kroppar inte tål, dvs kolhydrater. Och dessutom skall en tredjedel av måltiden bestå av kolhydrater.

Idag har jag med med min nya kost blivit frisk från min dibetes. Om jag skulle gå till en ny vårdcentral så skulle dom inte se mig som diabetiker. Jag tycker det är anmärkningsvärt. Idag är mitt HBA1C 27 mmol/mol. Är man frisk och under 50 år så skall man ha mellan 27-42 i värde. Så det är anmärkningsvärt hur bra det fungerar. Jag har blivit kontrollerad ett flertal gånger av min läkare och alla mina blodvärden är perfekta och mina egna blodsocker mätningar visar värden som efter måltid är helt friska.

Jag kan bara säga att jag kommer fortsätta på detta sätt och hoppas att andra vill följa mitt exempel. 

Jag vill passa på och dela med mig av lite bra länkar.

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt

Annika Dahlqvist, Pionjär inom LCHF

Kostdemokrati

Hur kan man gå ner i vikt?